※ větrné mlýny v českých zemích ※
▫▫▫ webík pro potěchu oka i ducha ▫▫▫

Motto: Větrné mlýny bývaly v naší minulosti symbolem pokroku,
             možná by jimi mohly být i dnes.                                autor

<x11>Sbírka</x11>

Tovaryšská zkouška - Antonín Lehovec 1936

Vydáno dne 17. 05. 2007 (3745 přečtení)
Vážení přátelé, v následující první ukázce otázek pokládaných učňům u tovaryšských zkoušek si můžete otestovat svoje znalosti mlynářského řemesla. Správné odpovědi najdete na konci článku.

Otázky:

A. Obilí


1. Jaké druhy obilí rozeznáváme?
2. Z čeho se sestává obilní zrno?
3. Jak má vypadat dobré obilí?
4. Jak se pozná kvalita obilí?
5. Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
6. Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
7. Které špatné druhy obili se často vyskytují?
8. Jak si počínáme, když nám někdo takové prodává?
9. Které přísady se často vyskytují v obilí?
10. Které přísady jsou pro mlynáře škodlivé?

B. Čištění obilí

11. Z čeho pozůstává strojní zařízení pro hlavní čištění obilí?
12. Co následuje ještě mimo tyto stroje?
13. Co docilujeme špičákem?
14. Jak jest zařízen dobrý špičák?
15. Kolik obrátek dělá špičák?
16. Kolik obrátek dělá špičák o průměru 85 cm?

C. Vysévání při periodickém mletí

17. Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
18. Jaké stroje používáme k vysévání?
19. Které číslo mlynářského hedvábí se používá při moukách?

D. Mlýnské kameny

20. Kolik druhů mlýnských kamenů máme?
21. Jak se nazývá střed mlýnského kamene kolem středního otvoru?
22. Jaké musí být melivo, když vyjde z kamenů?
23. Co se stává, když se mele za horka?
24. Jakou hmotou se vylévají kypřice a kuželice?
25. Kolik dělá francouzský kamen obrátek při plochém mletí?
26. Kolik obrátek musí mít šrotový kamen?
27. Kolik HP spotřebuje kámen?







Odpovědi:
A. Obilí

1. Pšenice, žito, ječmen a oves.
2. Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
3. Musí být zdravé, suché, čisté plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
4. Podle hektolitrové váhy a sice: Pšenice váží 76-82 kg hekt., žito váží 65-72 kg hekt.
5. Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se používá hlavně na pražení kávy.
6. Smícháním několika druhů dohromady.
7. Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
8. Podobné obilí nekoupíme a přijímané dobře prohlížíme.
9. Písek, kaménky, česnek, koukol vikev a jiné plevely.
10. Písek, kaménky poškozují mlynáře na váze, vikev a koukol barví mouku do šeda, česnek zamazává válec i kámen.

A. Čištění obilí
11. Z taráru se síty a aspirací neb hrudkového vysévače s větrákem. V obojím případě zbavíme obilí prachu, drobných semínek, písku a výskoku.
12. Koukolník, loupačka (nebo špičák).
13. Zbavujeme obilí špiček a částečně i klíčků.
14. Hrubší pískovcové kameny mají obrácenou ostrost křesu, která těžce propouští obilí a špicuje je.
15. Průměr kamene v cm a počet obrátek musí dáti vždy číslo 290.
16. 290 85 = 205 obrátek v min.

C. Vysévání při periodickém mletí
17. Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu zpracování.
18. Rovinné vysévače nebo hranolové vysévače a také odstředivé cylindry nebo moučnice.
19. Čísla 9, 10, 11, 12, 13

D. Mlýnské kameny
20. Francouzský, umělý a pískovcový.
21. Srdce nebo prsa.
22. Nejvýš vlažné, volné a musí mít hmat.
23. Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. Příliš teplé mletí škodí.
24. Ledkem neb sírou, nikdy né olovem.
25. Průměr v cm a počet obrátek musí vždy dát číslo 220.
26. Průměr v cm musí dáti s počtem obrátek číslo 270.
27. 3,5 až 6 HP podle velikosti průměru.

Související články:
Krajánci (25.12.2006)
Stavitelé a majitelé větrných mlýnů (19.12.2005)

[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5

| Vložil: Petr Veselý | Počet komentářů: 1688 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek

Stránky Kruhu přátel Technického muzea v Brně (TMB) sekce větrné mlýny
Vytvořeno pomocí phpRS - redakčního systému.